JURNALUL.RO - Care sunt cele mai riscante meserii
Există meserii… mortale. O demonstrează statisticile. 10 români suferă zilnic un accident de muncă, iar 3-4 îşi pierd săptămânal viaţa. Se moare din cauza echipamentelor neadecvate, a caniculei, a neatenţiei, dar şi a stresului.
11 August 2015, 06:09
Raluca, o angajată în vârstă de 31 de ani, dintr-o companie de consultanţă, a murit de epuizare, în aprilie 2007, după ce săptămâni în şir lucrase 12-14 ore în fiecare zi.
Apărut ca o excepţie, cazul a scos la iveală un adevărat fenomen, de atunci fiind semnalate tot mai des situaţii în care angajaţii ajung la deces din cauza stresului de la muncă. „În condițiile de lucru de la multinaționale, dereglări destul de mari apar în primii cinci ani de activitate.
La început apar afecțiunile cardiace, precum hipertensiunea, apoi, în timp, apar dereglările psihice. Nici pentru firme nu este benefic, deoarece nu îşi ating scopul lor, de a face profit, pentru că angajaților le scade productivitatea”, ne-a precizat Bogdan Pătru, inspector de protecția muncii la compania de profil Vasfeb Co.
La nivel european, stresul asociat cu munca este cea de-a doua problemă de sănătate, ca frecvenţă, după afecţiunile musculo-scheletale, şi i se atri-buie 50-60% din numărul de zile de lucru pierdute.
Lucrătorii din construcţii sunt cei mai expuşi pericolelor
Peste 40 de muncitori au decedat pe şantiere, anul trecut, arată datele colectate de Inspecția Muncii. Ei au fost angajații cei mai expuşi pericolului, reprezentând aproape un sfert dintre cele 185 de persoane dispărute astfel.