JURNALUL.RO - Cartoful, un aliment interzis hipertensivilor?
Cartofii sunt populari în întreaga lume pentru că au un preţ redus şi sunt extrem de versatili, dar persoanele care consumă în cantităţi prea mari – indiferent dacă aleg să îi fiarbă, să îi prăjească, să îi facă la cuptor sau piure – sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială.
27 Mai 2016, 06:55
Potrivit ultimelor studii ale cercetătorilor de la Harvard, consumul a patru sau mai multe porţii de cartofi este asociat cu un risc mai ridicat de tensiune arterială – 11% în cazul cartofilor copţi sau fierţi şi 17% în cazul celor prăjiţi – faţă de situaţia în care nu se consumă cartofi decât o dată sau de două ori pe lună.
Pentru studiu, dr. Lea Borgi şi colegii săi au observat mai mult de 187.000 de bărbaţi şi femei, care au participat la trei studii majore pe continentul nord-american, timp de circa 20 de ani, informează webmd.com.
În toată această perioadă, participanţii au răspuns la chestionare referitoare la dieta lor. Nicio persoană din cele implicate nu se confrunta cu problema tensiunii arteriale ridicate la începutul cercetării.
Cartofii sunt unul din acele alimente cu index glicemic ridicat, spre deosebire de celelalte vegetale şi de aceea pot declanşa o creştere bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Coordonatoarea cercetării, dr. Borgi, a ţinut să menţioneze că studiul nu a demonstrat că hipertensiunea arterială este cauzată de consumul excesiv de cartofi, ci doar că poate exista o asociere.