JURNALUL.RO - Cultivarea buruienilor va deveni o afacere
Iarba grasă, chimenul și busuiocul sălbatic sunt buruieni care dau bătăi de cap agricultorilor când năpădesc culturile. Înlăturarea lor înseamnă costuri suplimentare. La Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, cercetătorii au demonstrat că, de fapt, aceste buruieni au o valoare nutritivă nebănuită și nu numai.
08 Iulie 2016, 08:38
Pentru că provin din flora spontană, dacă sunt cultivate controlat, sunt complet ecologice, neavând nevoie de niciun tratament chimic pentru dezvoltare.
Iarba grasă, denumită popular iarba porcului, este considerată o buruiană alimentară. În afară de faptul că poate fi o legumă veritabilă este și o plantă medicinală deosebită. Inginerul Costel Vânătoru, directorul Stațiunii de Cercetare din Buzău, spune că este o legumă pentru că se poate folosi la salate. „Din ea se consumă toate părțile vegetative.
Ea poate fi însă valorificată și ca plantă medicinală pentru că are foarte mulți nutrienți, vitamine, săruri minerale, potasiu, magneziu, fier, antioxidanți, aminoacizilor grași de tip Omega 3 foarte valoroși.
Plafarul din curtea ţăranului
Iarba grasă aduce ameliorări ale unor boli cum ar fi cele de rinichi, ficat. În plus, ajută la scăderea glucozei din sânge și vindecă înțepăturile de insecte, caz în care se strivesc frunze de iarbă grasă, iar cu sucul se unge zona afectată”, potrivit inginerului Vânătoru.