JURNALUL.RO - Cum poate salva terapia de cuplu o relaţie aflată în impas
Formarea unui cuplu presupune întâlnirea a două persoane diferite, cu istorii de viaţă diferite. La început există, în general, o perioadă în care fiecare partener dă tot ceea ce are mai bun, vrea să impresioneze, îşi doreşte să dezvolte relaţia.
12 Februarie 2016, 05:25
În timp, contextul în care cei doi au început relaţia se schimbă (apare un copil, se schimbă locul de muncă etc.), deci se ivesc alte tipuri de experienţe cărora cuplul trebuie să le facă faţă. Orice modificare mobilizează la fiecare dintre ei anumite calităţi, sau anumite „umbre”.
Ele nu au putut fi văzute la început, când nu au existat factori declanşatori, sau au fost văzute, dar nu li s-a dat prea mare atenţie. Însă orice tip de experienţă, dacă este abordată cu discernământ şi bune intenţii, aduce cu siguranţă o clarificare, o schimbare, o evoluţie.
„Într-o relaţie, ambii parteneri trebuie să facă faţă, în timp, anumitor schimbări - orice legătură este dinamică, evoluează, se transformă! De exemplu, pentru a face o prăjitură se urmează o reţetă, în care se pun o listă de ingrediente, în anumite proporţii, iar rezultatul este în consecinţă.
Dacă vrem alt gust sau altă aromă, trebuie să modificăm reţeta iniţială - fie schimbăm ingredientele, fie cantităţile şi astfel rezultă o altă prăjitură, diferită de cea iniţială. La fel se întâmplă şi într-o relaţie.
Făcând aceleaşi lucruri, vom ajunge la acelaşi rezultat. Dacă vrem să schimbăm rezultatul, atunci trebuie să modificăm aportul nostru în relaţie!”, explică Anca Kosina, psiholog şi psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic şi tratament.
Potrivit specialistului, comunicarea în cuplu poate intra în impas din diverse motive:
Se activează orgolii, traume anterioare, temeri sau şabloane educaţionale diferite.