JURNALUL.RO - Cum putem trata crăpăturile care apar în colțul gurii
Adesea, în perioada rece, cu vânt puternic, buzele se usucă și se crapă ușor, iar în unele cazuri, crăpăturile sunt localizate la colțul gurii. Atunci apare prelesul sau zăbăluța, cum i se spune popular, o „bubiță” zemoasă, acoperită cel mai adesea de o crustă aurie sau albă, și care provoacă disconfort atunci când mâncăm sau vorbim.
18 Martie 2016, 06:07
Prelesul apare de cele mai multe ori din cauza lipsei de vitamina B, a hidratării sau în urma unei infecții cu streptococ sau cu candida. De fapt, este vorba de o fisură, o plesnitură superficială a mucoasei de la colțul gurii, urmată de o suprainfecție.
Prelesul nu este contagios și se poate trata în câteva zile, fie cu medicamente, fie cu tratamente naturiste. Medicamentos, se rezolvă prin aplicări locale a unor unguente antibiotice sau antimicotice. În cazul în care prelesul a fost cauzat de o ciupercă, se recomandă și clătirea gu-rii cu apă și bicarbonat.
„Zăbăluța poate fi tratată și c u remedii na-turiste. Bu-năoară, ule-iul esențial din arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și antiseptice și poate fi folosit cu succes. Turnați o picătură de ulei esențial de arbore de ceai într-o linguriță de ulei de măsline. Puteți adăuga și un praf de bicarbonat de sodiu. Cu soluția astfel obținută, tamponați prelesul de mai multe ori pe zi”, ne sfătuiește dr. Ana Maria Bucur, medic de familie.