JURNALUL.RO - Cum putem trata cu ventuze durerile de spate, răcelile sau constipația
Ventuzele erau folosite de români, până în urmă cu aproximativ 50 de ani, ca „leac din bătrâni” care „scoate sângele rău”. Există încă familii în care se păstrează vechile ventuze din sticlă groasă, chiar dacă nu le mai folosește nimeni ca remediu în răceli.
25 Martie 2016, 04:58
Există două tipuri de terapie cu ventuze: ventuzele uscate, folosite în special de asiatici și europeni și ventuzele umede (cu sângerare), mai răspândite în lumea arabă, probabil și pentru că se face referire despre acest tratament (Hijama) în cărțile lor sfinte.
În tratamentul cu ventuze umede se folosesc ventuze de plastic sau din silicon dur, la care se adaptează manual o pompă. Ventuzele dezinfectate, se aplică pe piele aproximativ 2- 3 minute, până când aceasta se înroșește putin, apoi terapeutul le ridică și execută cu o lamă de bisturiu sau cu un ac steril câteva incizii fine pe suprafaţa aspirată şi roşie a pielii.
Ventuza se pune din nou, pe acelaşi loc şi se lasă să se aspire câțiva mililitri de sânge. Adesea acesta este foarte gros și închis la culoare.
După procedură, pielea se dezinfectează, se poate unge cu un ulei special sau cu o pudră pe bază de antibiotic şi eventual se poate chiar pansa. Durata unei terapii cu ventuze umede este de circa 20-30 minute. Pielea își revine la forma inițială în aproximativ 10-14 zile.