JURNALUL.RO - Diagnosticul artritelor
O articulație umflată, dureroasă, înțepenită... Fără îndoială, o problemă de sănătate frecvent întâlnită! Inainte de a putea incepe insa tratamentul trebuie precizate cauza, natura afectiunii, iar acest lucru nu este intotdeauna usor de facut, deoarece exista in jur de 100 de maladii reumatismale! Diagnosticul incepe cu examenul clinic, in care fiecare detaliu are importanta sa: varsta si sexul pacientului, localizarea si aspectul articulatiei (sau articulatiilor) bolnave, existenta unor simptome generale sau la nivelul altor organe.
04 August 2015, 03:15
Investigatiile paraclinice joaca insa un rol hotarator, cele mai des folosite fiind testele imagistice (de obicei, o radiografie sau ecografie, mai rar un examen RMN), testele de sange sau examenul lichidului sinovial (adica lichidul extras din articulatia afectata).
Testele de sange indicate in aceste situatii sunt de mai multe tipuri. In primul rand se recurge la cele care urmaresc depistarea unui sindrom inflamator. Cele mai frecvent folosite in acest scop sunt VSH-ul, proteina C reactiva si fibrinogenul. Aceste teste sunt simple si accesibile, dar nespecifice, deoarece nu pot preciza natura inflamatiei descoperite.
Oricum ele vor diferentia o afectiune articulara inflamatorie (care poate avea insa numeroase cauze, ce impun investigatii ulterioare) de una degenerativa, adica o artroza. Artrozele sunt afectiuni extrem de frecvente, responsabile de aproape jumatate dintre suferintele articulare, produse prin deteriorarea articulatiei odata cu inaintarea in varsta.
● VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor) are valori normale de 15 mm/ora pentru barbati si 20 mm/ora pentru femei. Valorile cresc cu varsta, asa ca se poate folosi formula: varsta/2 pentru barbati si varsta + 10/2 pentru femei. Valorile sale cresc mai lent odata cu declansarea procesului inflamator, dar raman crescute mai multa vreme. Valorile sunt interpretabile, ele fiind ridicate in infectii , inflamatii si cancere, dar si in anemie, afectiuni tiroidiene, sarcina, hipercolesterolemie (nivel ridicat al colesterolului in sange).
Unele medicamente pot influenta rezultatele testului (de exemplu, unele anticonceptionale, antinflamatoare, antibiotice, antiaritmice, vasodilatatoare si bronhodilatatoare).