JURNALUL.RO. Diete la modă: siluetă perfectă vs. sănătate
Talia de viespe, obrazul subțire și tinerețea veșnică sunt idealuri pe care omul modern le dorește uneori chiar și cu prețul sănătății.
07 Aprilie 2016, 07:25
Există numeroase diete, programe, tratamente, stiluri și filozofii de viață, numite sugestiv “minune”, care promit pierderea kilogramelor nedorite rapid și fără efecte adverse, dar acestea nu se bazează întotdeauna pe dovezi științifice riguroase, nu sunt eficiente pe termen lung și pot avea efecte devastatoare asupra organismului.
Nutriționiștii trag un semnal de alarmă asupra dietelor care promovează o alimentație dezechilibrată și care pot duce chiar la complicații medicale. Împreună cu doamna dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezbătut câteva dintre cele mai populare diete la ora actuală: Dukan, Oshawa, Paleo și Rina.
Dieta Dukan
Celebra dietă Dukan promite scăderea rapidă și considerabilă în greutate printr-un meniu disociat hiperproteic. Regimul presupune reducerea carbohidraților din organism, bazându-se pe un consum excesiv de grăsimi și proteine. Programul se desfășoară în 4 faze - atac, croazieră, consolidare și stabilizare permanentă – dintre care primele două sunt pentru slăbit și următoarele două, pentru menținere.
Meniul din etapa de atac este strict proteic (carne, lapte degresat, ouă și lactate cu 0% grăsime) și poate dura până la o săptămână.
În etapa de croazieră se alternează zilele de regim bazat în totalitate pe proteine cu zile în care sunt permise și unele legume. Această fază poate dura de la 5 zile până la câteva luni.
A treia etapă, cea de consolidare, durează câte 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut, însă este mult mai permisivă față de primele două faze, acum fiind permisa reintroducerea treptată a fructelor și a cerealelor.
Ultima etapă, care constituie stabilibizarea permanentă, are o singură regulă, dar care trebuie urmată toată viața: fiecare joi este ziua dietei proteice!
Părerea Medicului
Este o dietă bogată în proteine, care pornește de la ideea că proteinele sunt cheia scăderii ponderale și nu numărarea caloriilor, dar rezultatele nu au fost evaluate în studii științifice. Dacă este ținută conform recomandărilor, are ca efect scăderea ponderală rapidă, în primele două faze.
Oferă sațietate, dar este costisitoare, dificil de urmat de către cei care nu sunt mari consumatori de carne și poate aduce riscuri pentru sănătate pe termen lung (cancer, boli cardiovasculare), iar prin eliminarea completă a unor grupe mari de alimente poate genera deficite nutriționale. Are ca efecte adverse astenie, apatie, amețeli, respirație neplacută, constipație.
Dacă nu sunt urmate toate fazele, menținerea siluetei este ca și inexistentă, iar în șase luni greutatea pierdută este înapoi.