JURNALUL.RO - Fermierii nu au atâta marfă cât cer magazinele
Producătorii români de legume şi fructe, precum şi crescătorii de animale şi păsări, se vor trezi în braţe cu afaceri de sute de milioane de euro pe care nu vor fi capabili să le gestioneze.
12 Octombrie 2015, 06:24
Legea care obligă supermarketurile să vândă 51% produse româneşti (legume, fructe şi carne) a trecut de Senat şi urmează să fie votată de Camera Deputaţilor.
Fermierii locali vor putea vinde în supermarketuri în jur de 1.752 de mii de tone de legume, 714 mii de tone de fructe şi 510 mii tone de carne, potrivit estimărilor realizate de Jurnalul Naţional.
Acestea au la bază consumul anual (calculat după ultimele datele de la Statistică) de 3.435 de mii de tone de legume, 1.400 de mii de tone de fructe şi circa 1.000 de mii de tone de carne, precum şi cota de piaţă a comerţului modern -54% din vânzările din România.
Din păcate, nu sunt capabili încă să livreze aceste cantităţi de marfă către supermarketuri, nu sunt organizaţi în asociaţii şi nu au capacitatea să asigure colectarea, depozitarea şi transportul acestor mărfuri perisabile. „Mâine nu avem capacitatea, dar dacă se modifică legea cooperativelor, pentru că la noi chiar şi legislaţia distruge ideea de asociere, vom reuşi într-un an să fim capa¬bili să mergem cu toată marfa în supermarket”, a declarat Florin Ciobanu, vicepreşe¬dinte Asociaţia Profesională Naţională Legume-Fructe.
Acesta a adăugat că iniţiativa legislativă este bună pentru că trebuie început de undeva şi că dacă vor exista aceste contracte, şi produ¬cătorii se vor asocia pentru că „una este să te duci cu o dubă la piaţă în fiecare zi, şi alta e cu un TIR la supermarket”.
Nu avem carne şi nici fructe
O altă problemă este că există anumite alimente care nu sunt produse în cantităţi suficiente în România. „Şi procesatorii importă carne pentru că în România nu există suficientă.
Dacă la carnea de pasăre se acoperă toate cerinţele procesatorilor, pentru carnea de porc şi vită avem nevoie să apelăm şi la parteneri din UE, preţurile sunt la fel”, a explicat Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.