JURNALUL.RO - Intoxicația cu plumb. Cum apare și cum poți să o tratezi
Plumbul este un metal greu foarte răspândit în mediul care ne înconjoară. De aceea, el poate ajunge destul de ușor în organism, fie pe cale orală, fie inhalat.
24 Februarie 2016, 06:30
Mai poate penetra în organism prin piele sau membrane, iar în timp se poate acumula un nivel periculos care duce la intoxicația cu plumb. Odată ajuns în organism, plumbul poate afecta, din interior, inima, oasele, rinichii, dinții, intestinele, organele genitale și sistemul imunitar.
De obicei, sursele intoxicării cu plumb sunt vopselurile pe bază de plumb din clădirile vechi, praful care conține particule de plumb, apa, aerul sau solul contaminat.
Cei mai afectați de intoxicația cu plumb sunt copiii, în special cei sub vârsta de şase ani. Acest lucru se datorează staturii lor mai mici care îi face să inhaleze mai ușor praful care poate fi încărcat cu particule de plumb.
De asemenea, stomacul lor absoarbe de 10 ori mai ușor plumbul decât în cazul adulților și, pentru că sunt în creștere, riscurile sunt mai mari.
Simptomele
Intoxicația cu plumb este periculoasă pentru că, de obicei, simptomele apar abia atunci când în organism nivelul de plumb este foarte crescut. În general, la copii, o astfel de situație se recunoaște atunci când copilul își pierde apetitul pentru mâncare și slăbește, are dureri abdominale și o stare permanentă de oboseală, este iritat, constipat, vomită.
În cazuri mai grave poate apărea o întârziere în dezvoltarea IQ-ului și pierderea sau diminuarea unor simțuri: auz, miros etc.
La adulți, pot apărea halucinații, presiune arterială crescută, dureri de cap și musculare, anemie, pierderi de memorie, insomie, gust metalic în gură. Intoxicațiile grave pot duce chiar și la avort spontan sau naștere prematură.