JURNALUL.RO - La ce riscuri îţi supui copilul când îi dai vitamine. Când sunt ele necesare?
Fiecare mama are momente in care doreste sa primeasca un raspuns clar la urmatoarea intrebare: sa ii dau sau sa nu ii dau copilului meu vitamine?
13 Octombrie 2015, 06:56
Acesta este un aspect la care parintii se gandesc in multe circumstante, mai ales daca cel mic nu are pofta de mancare, nu mai are atat de multa energie sau se recupereaza dupa o perioada in care a fost bolnav.
Unii parinti aleg sa ii dea copilului vitamine, dintre cele uzuale, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit ca sunt bune si cred ca, desi poate nu sunt constant eficiente, nici rau nu pot face.
Ceilalti parinti aleg sa consulte un medic pediatru.
"Conform ultimului studiu privind automedicatia in cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care parintii le administreaza copiilor fara recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare.
Este un procent ingrijorator, pentru ca, desi pot fi usor cumparate din magazinele naturiste sau din farmacii, fara prescriptie medicala, acestea pot fi daunatoare in aceeasi masura in care pot fi benefice. Vitaminele si suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandam parintilor sa ia legatura cu pediatrul inainte de a le administra celui mic", a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM, care promoveaza campania "Medicamentele nu sunt bomboane".
De ce este important sfatul medicului pediatru?
Exista o reglementare referitoare la administrarea vitaminelor femeilor insarcinate si copiilor in primii ani de viata. Obstetricianul si medicul de familie recomanda gravidei vitaminele utile bunei evolutii a sarcinii si profilaxiei rahitismului la copil.
Sunt scheme foarte bine stabilite pentru diferite situatii. In tara noastra se recomanda administrarea vitaminei D intr-un regim special care trebuie atent supravegheat si respectat. Erorile pot avea repercusiuni nedorite: rahitismul in carente sau hipervitaminoza D care este grava deoarece afecteaza rinichii.
Chiar forma de administrare conteaza, spre exemplu, in cazul gravidelor, forma injectabila poate determina afectiuni cardiace la nou-nascut. Acestea sunt doar cateva exemple care sa convinga mamele ca un sfat autorizat este foarte util.
Numai medicul pediatru poate determina daca cel mic are intr-adevar nevoie de suplimente alimentare si vitamine.