JURNALUL.RO - Lapte, nuci, polen sau praf. Tu la ce ești alergic?
Alergia este un răspuns al sistemului imunitar la substanțe inofensive în mod normal, cum ar fi polenuri, alimente, sau acarienii din praf. În timp ce la majoritatea oamenilor aceste substanțe (alergeni) nu prezintă nicio problemă, sistemul imunitar al persoanelor alergice le identifică drept o "amenințare" iar atunci apar reacțiile alergice.
28 Martie 2016, 06:42
La nivel mondial, datele sunt alarmante: aproximativ 20% din populație este afectată de rinita alergică, circa 6% are cel puțin o alergie alimentară, iar aproape 20% au dermatite atopice, la un moment dat. La copiii mici alergiile nu sunt foarte întâlnite, însă ele apar treptat, atingând un maxim la sfârșitul adolescenței.
Vestea bună este că, odată cu înaintarea în vârstă, unele alergii dispar.
“O mare varietate de alimente pot provoca reacții alergice, dar 90% dintre răspunsurile alergice la produsele alimentare sunt cauzate de lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, pește și crustacee”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.
Alergenele sunt conținute sau vehiculate de diverși factori din mediul extern: factori fizici (căldura sau frigul), chimici (substanțe chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.) și biologici (bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, fulgi, păr și scuame de animale, vaccinuri etc.)
Cum se manifestă
Simptomele de alergie variază. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele ușoare sau severe, variind de la prurit (mâncărimi) la nivelul ochilor, eczeme, rinită, conjunctivită, vărsături și diaree, iar în cazuri rare, șoc anafilactiv.
În timpul copilăriei, alergiile alimentare (în special la ouă și lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanți devine predominantă.