JURNALUL.RO - Lupta copilului împotriva kilogramelor în plus
Obezitatea infantilă constituie una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea publică în secolul 21, fiind o problemă mondială care afectează în special populația urbană.
06 Iunie 2016, 08:25
Doctorul George Sirețeanu, specialist în Chirurgia Obezității și Chirurgie Generală împreună cu Chef Paul Siserman explică fenomenul obezității infantile, cum îl putem preveni și mai ales cum îl putem combate.
Preponderența obezității la copii crește într-un ritm alarmant, în 2010 fiind estimat un număr de 42 de milioane de copii supraponderali. În Uniunea Europeană, România se află pe locul patru în ceea ce privește obezitatea infantilă.
Odată deveniți adulți, copiii obezi riscă să dezvolte afecțiuni precum diabet și boli cardio-vasculare la o vârstă precoce.
Doctorul Sirețeanu este de părere că riscul principal pe termen scurt este reprezentat de îndepărtarea de către amici și insultele, surse de pierdere a încrederii în sine, “copilul se izolează, se închide în sine și nu va mai participa la activitățile colective (mai ales cele sportive), această stigmatizare putând duce la introvertire”.
Cele mai multe cazuri de obezitate infantilă sunt cauzate de mâncatul în exces și de activitatea fizică insuficientă. Potrivit medicului, “faptul că obezitatea infantilă este genetică și că nu putem face nimic în acest sens este doar un mit.
Este adevărat că genele influențează greutatea unei persoane, dar aceasta reprezintă doar o parte a ecuației. Chiar dacă unii copii sunt mai predispuși decât alții să crească în greutate, aceasta nu înseamnă că sunt condamnați să aibă probleme de greutate”.