JURNALUL.RO - Munca, factor de risc în accidentele cerebrale
Lupta mondială împotriva accidentelor vasculare cerebrale are ca principali adversari stilul de viață nesănătos, stresul și orientarea omului contemporan către muncă.
07 Iunie 2016, 07:34
La acești factori de risc, în România se adaugă deficitul de centre de tratament, bugetul alocat Sănătății și lipsa unei educații care să-i determine pe oameni să meargă la medic din timp.
Numărul accidentelor vasculare cerebrale înregistrează o creștere alarmantă, de la an la an, deși studiile și tratamentele de combatere și de recuperare a acestor afecțiuni grave evoluează constant. Cercetătorii au făcut descoperiri excepționale în ultimul timp, însă principalul adversar al stării generale de sănătate a populației este chiar stilul de viață.
„Cel mai mare risc, în urma unui accident vascular cerebral, este următorul AVC, deoarece este întotdeauna mai grav, cu severitate mai mare și cu un potențial de invalidare mai mare. Din acest motiv trebuie să ne concentrăm atenția pe prevenția secundară.
Pe lângă tratamentul imediat, contează foarte mult tratamentul ulterior, de prevenire”, explică Prof. Dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN).
Stilul de viață nesănătos este cauza imbolnăvirii unui număr din ce în ce mai mare de tineri, media de vârstă fiind în continuă scădere, în privința acestor afecțiuni. Conform ultimelor statistici, România se află pe locul al treilea în topul țărilor europene celor mai afectate de AVC, după Macedonia și Bulgaria.
Potrivit ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în întreaga lume au fost înregistrate peste 15 milioane de cazuri noi de AVC; aproximativ 5 milioane dintre aceşti pacienţi decedează, iar alte cinci milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă. Pentru aceştia din urmă, neuroreabilitarea rămâne singura şansă la o viaţă normală.