JURNALUL.RO - Nebănuitele puteri curative ale gogoşarilor
Gogoşarul este un soi de ardei gras (Capsicum annuum). Constituie o varietate mai puţin răspândită în lume, dar frecvent întrebuinţată în bucătăria românească, nutriţioniştii considerându-ne pe noi, românii, norocoşi pentru că în ţara noastră se cultivă gogoşari.
05 Noiembrie 2015, 04:43
Gogoşarul are avantajul de a fi foarte cărnos şi zemos, având o coajă subţire şi multă pulpă. Este mai hrănitor şi mai plin de nutrienţi decât ardeiul.
El este bogat nutritiv, oferind organismului cantităţi semnificative de vitamina C, de vitamina A, de vitamina B6, de betacaroten, de vitamina K, de fosfor, de calciu, de tiamină, de acid folic, de magneziu, de cupru şi fiind o sursă foarte bună de fibre, potrivit site-ului nutritiondata.self.com. Deţine o cantitate scăzută de calorii.
Gogoşarul dulce şi alcalin poate fi folosit ca alternativă la ardeiul gras, consumat proaspăt, ca atare, sau în salate. De asemenea, el poate fi un ingredient în ciorbe, în tocăniţe, în tocături; preparat pe grătar sau la cuptor, nu în ultimul rând este unul dintre ingredientele principale în prepararea zacuştei.
Chiar şi pus la murat, gogoşarul îşi păstrează multe dintre beneficiile pe care le are pentru sănătate.