JURNALUL.RO Oamenii sunt cel mai puțin fericiți între 45 și 55 de ani
Starea de bine a oamenilor are forma unei curbe în ''u'', cu o scădere a tonusului după 30 de ani, arată un studiu amplu, realizat de cercetători anglo-saxoni și publicat în revista medicală britanică The Lancet.
17 Noiembrie 2015, 06:45
Studiul dezvăluie, în mod paradoxal, că oamenii nu se simt cel mai fericiți la 20 de ani — când nimic nu li se pare imposibil — sau la 30 — cu împlinirea profesională și familială caracteristice acestei vârste — și nici după 40 de ani — după ce copiii pleacă de acasă și părinții sunt mai liberi, ci la 60.
Perioada când nefericirea este cea mai mare se întinde de la 45 la 55 de ani. Oamenii de știință anglo-saxoni s-au ocupat în cadrul studiului de evoluția stării de bine la diferite vârste.
În definirea stării de bine ei au reținut trei variante. Una constă în a te simți fericit și a te bucura de plăceri ca un adevărat hedonist. A doua ține mai mult de sentimentul datoriei împlinite, iar a treia, de eudemonism (doctrină morală care consideră că scopul conduitei umane este fericirea), fiind resimțită după găsirea unui sens în viață.
Bazându-se pe un sondaj de mare amploare, desfășurat de The Gallup World Poll în peste 60 de țări, cercetătorii au constatat că nivelul fericirii urmează o curbă. Oamenii sunt tot mai puțin fericiți între 25 și 40 de ani, apoi nivelul fericirii continuă să scadă, schimbând ulterior sensul pentru a atinge culmea în jurul vârstei de 60 de ani.
Rezultatul confirmă faimoasa curbă în formă de 'u' — teorie lansată de economiștii David G. Blanchflower și Andrew J. Oswald într-un studiu din 2013, care îi privea îndeosebi pe europeni.