JURNALUL.RO - Patru semne că cel mic este surd
Între unul și trei copii dintr-o mie se nasc cu deficiențe de auz. Surditatea poate fi totală sau parțială și poate avea multiple cazue.
30 Iunie 2016, 08:19
Efectul este, însă, același: dacă nu este tratată până la vârsta de doi ani, copilul nu își va dezvolta capacitatea de a-și însuși vorbirea și limbajul, va crește izolat și va fi afectat psihic și emoțional, ca adult.
În absența unui screening auditiv, există câteva semne care trebuie să le dea de gândit părinților, în ce privește auzul copilului:
Copilul nu reacționează la zgomotele din jur, uneori chiar la cele puternice, și nici la vocea mamei sau a persoanelor care îi vorbesc
Atunci când este în preajma unor oameni, copilul nu zâmbește, nu reacționează la ceea ce îi spun, de pe fața sa lipsește mimica
Copilul nu se sperie și nici nu se liniștește atunci când cineva îi vorbește sau îi cântă
Copilul întârzie să spună primele cuvinte.
Dintre toate problemele de auz, hipoacuzia bilaterală permanentă este cea mai gravă. Copiii care suferă de această afecțiune nu aud cu niciuna dintre urechi.
Ei nu prezintă simptome, astfel că, dacă nu se face testul auditiv imediat după naștere, părinții riscă să își dea seama târziu de problema copilului.
Vestea bună este că dacă diagnosticul se pune rapid, în primele luni după naștere, copilul poate beneficia de un implant cohlear, care îi redă șansele la o viață normală.