JURNALUL.RO - Persoanele care nu consumă grăsimi sunt de două ori mai predispuse la depresie
Până de curând, recomandarea generală a medicilor și nutriționiștilor era să renunțăm la grăsimi și la colesterol pentru a ne „salva” inimile – consumul acestor alimente ar fi marit riscul de atac de cord, atac cerebral și moarte prematură.
21 Martie 2016, 06:19
Totuși, ultimele cercetări arată că această dogmă ar fi condus la înmulțirea cazurilor de depresie și creșterea ratei suicidului. Studiul, realizat în Statele Unite ale Americii și publicat în Jurnalul de Psihiatrie și Neuroștiințe, a arătat că nivelul scăzut al colesterolul din sânge este într-o strânsă legătură cu depresia profundă și gândurile de suicid.
De ce? Una dintre teorii susține că motivul principal este compoziția creierului, alcătuit în proporție de 25% din grăsime. Dat fiind faptul că 25% din colesterolul din organism se găsește aici, creierul nu poate funcționa fără acești nutrienți.
În plus, alte cercetări de sine stătătoare au demonstrat în trecut că nivelul scăzut al colesterolului slăbește abilitatea sistemului nervos de a sintetiza și tranporta neurotransmițătorii precum serotonina (responsabilă pentru starea de bine).