JURNALUL.RO - Poluarea şi medicamentele ne pot face să plângem încontinuu
Tuturor ne curg lacrimile atunci când suntem răciţi, când bate vântul sau când avem o alergie. Există, însă, oameni care par că plâng mereu. Se întâmplă din cauză că au canalele lacrimale blocate. Medicii spun că există şanse mari ca doi din zece oameni să aibă probleme de lăcrimare, măcar o dată în viaţă.
13 Iulie 2015, 06:29
Cei mai expuşi sunt oamenii care locuiesc în zone foarte poluate, sau cei care sunt expuşi la substanţe chimice.
„Cauza cea mai frecventă pare a fi poluarea. Poluarea atmosferică, diferite substanţe chimice, medicamente, picături pe care ni le punem în ochi, sinuzita, alergiile, traumatismele, orice fel de intervenţie la nivelul nasului, pot bloca canalul lacrimo-nazal care face legătura între colţul ochiului şi nas”, explică dr. Dan Georgescu, chirurg oculoplastician la centrul Provita.
În mod normal, lacrimile sunt produse de glanda lacrimală, aflată în colţul extern al ochiului. Ele se adună în sacul lacrimal care comunică cu nasul prin canalul lacrimal. Lacrimile se scurg în mod natural prin nas, prin acest canal.
În momentul în care canalul este obturat, lacrimile se blochează şi sunt eliminate la nivelul ochiului. De aici şi senzaţia că cineva plânge încontinuu.