JURNALUL.RO - Răul de mișcare. Cum îl combatem
Chiar dacă este menționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport (cinetozele), nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime.
22 Iulie 2015, 03:22
Amețeală, oboseală, greață sunt simptomele cel mai des întâlnite ale afecțiunii. Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier, aria postremă, ce activează voma în cazul intoxicațiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă.
Când simțim mișcarea, dar nu o vedem (ca atunci când navigăm, de exemplu), între informațiile care ajung către creier dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, apare o discordanță senzorială și este activat un fel de sistem de apărare care se comportă ca și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine prin vomă.
Multe cure și prevenții au fost propuse pentru răul de transport, pe lângă medicație, însă cea cu efecte prelungite, demonstrate științific, este reeducarea specifică a urechii interne cunoscută drept reeducare vestibulară. Medicația cea mai des utilizată este combinația antiemetice/antihistaminice.