JURNALUL.RO - Recomandări pentru o vară fierbinte. Ce și cum mâncăm când e caniculă
Pentru că tot au venit zilele caniculare, iată câteva sfaturi în privința a ceea ce este recomandat și ce nu este recomandat să mâncăm în zilele fierbinți de vară.
16 Iunie 2015, 05:43
Alimente recomandate
Trebuie să ne compunem meniuri uşoare şi, cel mai important, să nu excludem nicio masă. Cele mai bune alimente în zilele caniculare sunt legumele, fructele şi produsele lactate (brânză telemea, brânză de vaci, iaurt, lapte bătut).
Laptele dulce este foarte important în dieta anticaniculă, deoarece va susţine echilibrul calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente. Şi brânza telemea reechilibrează aportul de sodiu pe care organismul îl pierde prin procesul de transpiraţie.
Pentru a ne menţine şi procentul de glucide în organism, trebuie să consumăm cât mai multe cereale, orez şi porumb.
Carnea recomandată este cea de pui, peşte sau de vită, fiartă sau preparată la grătar. Carnea de peşte este mai uşor de digerat decât carnea de pui, deoarece nu conţine ţesut colagen fibros.
Totodată, peştele are un conţinut scăzut de grăsimi şi o cantitate mare de apă în comparaţie cu celelalte sortimente de carne. Foarte indicate sunt şi fructele de mare, bogate în substanţe proteice şi o cantitate redusă de lipide. Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm şi fasole verde, ciorbă, salată sau garnitură cu mărar uşor înăbuşită cu usturoi.
Ciocolata este şi ea recomandată, de preferat fiind cea cu un procent mare de cacao, de cel puţin 50%, deoarece conţine magneziu şi antioxidanţi. La salate, cel mai indicat este uleiul de măsline extravirgin, iar supele (de roşii cu fidea, de castraveţi şi mărar) reprezintă alimentul optim în zilele toride.
Alimente interzise
Sunt interzise carnea de porc, mezelurile (salamuri şi afumături), preparatele fast-food şi conservele, dar şi untul, margarina sau brânza topită. Ouăle trebuie consumate cu prudenţă, numai cele foarte proaspete şi nu mai mult de patru pe săptămână.
De evitat sunt şi îngheţata, produsele de patiserie sau prăjiturile cu cremă.