JURNALUL.RO - Semnale de alarmă. Când ar trebui să duci copilul „agitat” la psiholog
Anișoara Sandovici este conferențiar universitar doctor, decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității ,,Petre Andrei” Iași.
12 Ianuarie 2016, 08:15
Din 2012 este membră a Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România, comisia de Psihologie Educațională.
De ce ezită părinții să-și lase copiii la psiholog?
De multe ori părinții minimalizează sau chiar ignoră simptomele copiilor. Ideea de a merge cu copilul la psiholog poate fi percepută de către părinte ca atrăgând după sine un stigmat social. Sunt şi cauze care țin de mediul educațional românesc. Nu toate unitățile de învățământ au cabinete psihologice.
Ca urmare, chiar dacă părintele ar considera necesar să meargă cu copilul la psihologul şcolar, nu ar avea unde, ci, în cel mai bun caz, dacă ar dispune de resurse materiale, s-ar putea duce a un cabinet particular.
Care sunt semnele exterioare ale unei tulburări psihologice care ar trebui să le dea de gândit părinților în cazul unui copil de vârstă școlară?
Stări de anxietate, angoasă, atacuri de panică, depresie. Copilul este excesiv de reticent, inhibat, sau dimpotrivă, exploziv şi agresiv. De asemenea, lipsa atenției, nelinişte, impulsivitate.
Situațiile în care copiii sau adolescenții reclamă stări de rău fizic, deşi investigațiile clinice nu demonstrează existența unor cauze somatice. Tulburările alimentare (de tip anorexie şi bulimie) sau tulburările de conduită (abandonul şcolar, furtul, vagabondajul, consumul de substanțe).
Ce ar trebui să se facă pentru minorii din sistemul de protecție al copilului pentru ca aceștia să aibă mijloacele de a cere și de a primi ajutor la timp?
Psihologul ar trebui să dezvolte resursele psihologice ale acestora, în aşa fel încât copiii să ştie cum să ceară ajutorul şi cum să utilizeze cuvântul în aşa fel încât să fie ascultați, înțeleşi, valorizați, dar şi să dezvolte capacitatea de a spune ,,nu” într-un mod nejignitor, atunci când situația o cere.
Poate psihologul preveni suicidul? În ce situație?
Este un mit că suicidul nu poate fi prevenit. Din contră, psihologul poate interveni. Obiectivul este creşterea rezistenței la frustrare, reducerea vulnerabilităților personale, conştien tizarea resurselor personale, stimularea încrederii în sine şi a stimei de sine, şi formarea deprinderilor de auto-ajutorare.