JURNALUL.RO - Și copiii fac artrită. Boala surprinzătoare care poate duce la orbire
Cei mai mulți dintre noi asociază bolile reumatice cu vârsta a treia sau, cel mult, cu perioada adultă. E bine de știut, însă, că și copiii pot fi afectați de artrită.
07 Iulie 2015, 05:25
Atunci când se manifestă până la vârsta de 16 ani și are o cauză necunoscută, această boală poartă numele de artrită idiopatică juvenilă, o boală care poate da dureri puternice de articulații, dar care, netratată corespunzător, poate afecta și alte organe.
„Nu vorbim de o singură boală, artrita idiopatică juvenilă este o umbrelă care cuprinde mai multe boli, şapte entităţi, fiecare cu caracteristici de debut, de evoluţie, de tratament, de prognostic. Dar ceea ce le uneşte pe toate, ca factor comun, este afectarea articulară.
Articulaţia nu mai este o articulaţie normală, ea îşi pierde forma, îşi pierde volumul, temperatura locală este variată faţă de o articulaţie normală, este mai caldă.
Durând articulaţia, fiind tumefiată, îi dă şi impotenţă funcţională, adică imposibilitatea copilului de a merge. Dacă copilul este mic şi nu poate comunica, părintele observă că copilul nu mai merge şi, dacă îl observă cu luare aminte, vede că una dintre articulaţii este modificată.
Nu poate să meargă, nu poate să apuce, în funcţie de segmentul afectat”, explică dr. Mariana Ștefan, medic reumatolog pediatru.
Părinții sunt sfătuiți de specialişti să urmărească la copiii lor cele trei semne tipice ale infla-maţiei articulare: durere, tumefiere şi limitarea mişcării. Aceste simptome pot fi uşor confundate la copii, mai ales că apar la o vârstă la care aceştia sunt foarte activi.
Copiii netratați își pot pierde vederea
Ceea ce este cel mai grav la această boală este faptul că uneori nu debutează cu problemele articulare, ci cu un lucru aparent banal, înro-şirea ochiului.
Este o problemă căreia mulți părinți tind să nu îi acorde importanța ş i atenția cuvenită, mai ales că oricine a avut, la un moment dat în viață, o conjunctivită, fie infecțioasă, fie alergică.