JURNALUL.RO - Suferi de intoleranță la gluten? Află care este explicația pentru această sensibilitate
Noi cercetări confirmă că persoanele cu sensibilitate la gluten au o barieră intestinală slăbită, ceea ce duce la un răspuns al sistemului imunitar după consumul de grâu şi alte cereale conexe.
10 August 2016, 06:59
Rezultatele unui nou studiu, care a fost condus de cercetătorii de la Centrul Universitar Medical din Columbia (CUMC), au fost raportate în ziarul Gut. Cercetările studiului explică de ce oamenii care nu au alergie la grâu sau cei care nu suferă de boală celiacă au totuși o varietate de simptome gastro-intestinale și extra-intestinale, după consumul de grâu și alte cereale conexe.
"Studiul nostru arată că simptomele raportate de către persoanele cu această afecţiune nu sunt imaginate, aşa cum unii oameni au sugerat", a declarat co-autorul studiului, Peter H. Green, directorul Centrului de Celiachie. "Asta demonstrează că există o bază biologică pentru aceste simptome într-un număr semnificativ dintre acești pacienți."
Boala celiacă este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar atacă mucoasa intestinului subțire celui susceptibil genetic de sensibilitate la glutenul din grâu, secară sau orz; ceea ce conduce la o serie de simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și balonare.
Cercetătorii au luptat pentru a determina de ce unii oameni, cărora le lipsesc anumite caracteristici ale bolii celiace, au simptome gastro-intestinale, precum şi anumite simptome extra-intestinale, cum ar fi oboseală, dificultăţi cognitive sau tulburări ale stării de spirit, după consumul de alimente care conțin grâu, secară sau orz.