JURNALUL.RO - Te-a tras curentul? Probabil eşti prea stresat!
Expresia "m-a tras curentul" este des întâlnită la suferinzi şi este văzută drept cauză pentru o serie de neplăceri. Totuşi, pentru străini, noţiunea de curent care vătămează este inexistentă. Aşadar, ce e curentul; mit românesc sau pericol real?
07 Octombrie 2015, 06:37
"Există o ameninţare serioasă de sănătate care pândeşte în România, una pe care străinii rar o bagă în seamă. Dacă zvonurile sunt adevărate, atunci această epidemie este responsabilă pentru numeroase îmbolnăviri, spitalizări şi chiar decese. Este puţin mediatizată de sursele oficiale, dar aproape orice român de pe stradă o cunoaşte. Este vorba de curent".
Astfel observa scriitorul american de romane SF, J.S. Bangs, după ce venise, acum câţiva ani, în ţara noastră şi se lovise de teama gazdelor sale de ferestre deschise şi coridoare pe unde circulă curenţi de aer. Pentru a lămuri ce înseamnă să te tragă curentul şi dacă este vreun motiv de îngrijorare, am apelat la profesorul doctor Adriana Nica, de la Institutul Naţional de Recuperare.
"În istoria multor suferinţe respiratorii, cardiace, vasculare periferice sau la nivelul aparatului locomotor există o secvenţă în care pacientul asociază nişte simptome cu modificările exterioare de temperatură, umiditate, vânt, presiune atmosferică.
Aceste elemente de tip climatologic şi meteorologic sunt frecvent asociate cu noţiunea de curent. Expresia, m-a tras curentul, se pierde în dialog şi istorie, dar este legată de un disconfort termic produs prin variaţii de temperatură pe care le înregistrează organismul", spune Adriana Nica.
Semn de suprasolicitare
Potrivit prof. dr. Adriana Nica, senzaţia de disconfort provocată de curent este cauzată de încercarea organismului de a se adapta la variaţiile de temperatură. "Pielea care ne acoperă şi ne protejează ca o manta elastică, receptivă faţă de evenimentele din exterior şi din interior este implicată şi în mecanismele de adaptare faţă de stresul termic.