JURNALUL.RO - Top-ul celor mai sănătoase alimente. Neapărat să le incluzi în dieta ta
Jurnaliștii de la The Medical News Today au alcătuit o listă a alimentelor care sunt și gustoase și te ajută să îți păstrezi sănătatea. Iată care sunte acestea.
11 Ianuarie 2016, 08:04
Merele
Sunt o excelentă sursă de antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi, răspunzători de îmbătrânire și de apariția mai multor boli. Multe studii spun despre măr că este „fructul miraculous” care prelungește viața. Cercetătorii de la Universitatea din Florida au descoperit că femeile care au început să mănânce mere în fiecare zi au înregistrat o scădere cu 23 de procente a colesterolului rău din sânge și o creștere cu 4% a celui bun, după numai 6 luni.
Migdalele
Sunt bogate în nutrienți, printre care magneziu, vitamin E, calciu, fibre și riboflavin. Ajută la menținerea unui nivel ridicat de colesterol bun în sânge, datorită acizilor grași nesaturați pe care îi conțin.
Broccoli
Este bogat în fibre, calciu, potasiu și fitonutrienți, care reduc riscul apariției bolilor d e i n i m ă , a diabetului sau a unor tipuri de cancer. Conține, de asemenea, vitamina C și beta-caroten, care e un antioxidant. 100 de grame de broccoli pot aduce 150% din doza zilnică recomandată de vitamina C, eficientă în cazul răcelilor.
Atenție, însă! Dacă este prea mult gătit, multe din aceste beneficii dispar.
Afinele Sunt bogate în fibre, antioxidanți și fitonutrienți. Unele studii au legat consumul de afine de scăderea riscului de obezitate.
Pește gras
Somon, păstrăv, hering, sardine sau macrou, aceste tipuri de pește au mult ulei în țesuturi, fiind astfel bogate în Omega 3, despre care studiile arată că ajută inima și sistemul nervos. De asemenea, uleiul de pește este recomandat în bolile inflamatorii, precum artrita.
Verdețurile Varza, spanacul, salata și toate frunzele verzi sunt benefice pentru sănătate. Spanacul, de exemplu, este foarte bogat în antioxidanți, mai ales când este crud, preparat la aburi, sau fiert foarte puțin. Este o sursă de vitaminele A, B6, C, E și K, dar și de seleniu, zinc, fosfor, cupru, acid folic, potasiu, calciu, magneziu și fier.
Cartofii dulci
Chiar dacă la noi nu sunt încă foarte populari, cartofii dulci sunt bogați în fibre, beta-caroten, carbohidrați complecși, vitamina C și vitamina B.
Germenii de grâu
Conțin mulți nutrienți vitali, precum vitamina E, acid folic, zinc, magneziu , fosfor și acizi grași esențiali. De asemenea, sunt o sursă importantă de fibre.