JURNALUL.RO - Trucuri pentru a deveni o persoană matinală
“Cine se trezește de dimineață, departe ajunge”, spune vorba din popor. Doar că pentru mulți dintre noi trezitul devreme este un chin. Puțini sunt acei oameni care se trezesc din prima, de cum le sună alarma, mulți apelând la deja celebrul buton de “snooze”.
01 Aprilie 2016, 07:04
Bioritmul fiecăruia are un cuvânt de spus, dar la fel de mult contează și gândurile cu care pornim la drum. Seara nu vrem să ne culcăm, vrem să mai stăm la filme, să ieșim cu prietenii, iar dimineața ne trezim greu, obosiți și ne spunem în oglindă, ca un copil mic, că nu mai vrem să mergem la muncă. Toate au o rezolvare, însă nu există nicio magie. Este nevoie doar de voință și de câteva trucuri.
“Totul în legătura cu trezitul de dimineață este o chestiune de disciplină și în același timp de exercitiu, de repetare. Cam tot ceea ce știm noi să facem, știm dobândind prin experiență proprie. Este o chestiune de a ajuta chimia din creier prin această autodisciplină, să se regleze astfel încât să avem un program optim. Asta înseamnă că ar trebui să respectăm o oră de culcare, aproximativ aceeași în fiecare seară, și o oră de trezire, aproximativ aceeași, urmărind să dormim 7 ore ca adulți și 8 ore ca adolescenți.
Orice dereglare în numărul de ore, în minus sau în plus, produce dereglări la nivelul chimiei din creier și atunci dispoziția și toată starea psihică și fizică se modifică alterându-se”, explică psihologul Cristina Fulop.
Mitul păsării de noapte
„Sunt pasăre de noapte, nu pot altfel”, spun mulți dintre noi, doar că nu e tocmai așa, ci ține tot de obișnuință. Ne-am păcălit să credem că organismul preferă să pierdem nopțile și nu putem trece de această barieră mentală. Cu ceva exercițiu, nopțile pierdute se pot trasnforma în nopți dormite, iar treptat, trezitul de dimineață devine ceva mai ușor dacă îi oferim organismului șapte ore de odihnă, spun specialiștii.
Însă weekend-ul poate deveni o provocare, pentru că atunci vrem să recuperăm și dormim mult mai mult. Doar că, dacă dormim mult în zilele libere, crezând că recuperăm, nu facem altceva decât să ne dăm organismul peste cap și să ne trezim la fel de obosiți chiar și după 10 ore de somn.
“În weekenduri e important să nu dormim mult. Foarte mulți oameni care nu dorm 7 ore pe noapte în timpul săptămânii, de luni până vineri, recuperează în weekend. Studiile demonstrează că chimia noastră e perturbată și pe un număr mai mic de ore de somn, și pe un număr mai mare de ore de somn.
Astfel, intrarea în sarcina se face cu dificultate și dacă dormim mai puțin, și dacă dormim mai mult. Noi secretăm hormonul stresului dimineața, dopamina și alți neurotransmițători care ne ajută să ne dam jos din pat și să intrăm în sarcină și toate aceste secreții sunt perturbate și de minusul față de 7 ore nedormite, și de plusul față de 7 ore de somn”, mai explică psihologul.
Așa că e indicat să încercăm să nu exagerăm nici în weekend și să trecem și peste mitul “recuperării” de somn. Printre oamenii de succes din lume și vedete sunt foarte mulți care spun că secretul lor este trezitul de dimineață.