KFETELE.RO - Buruiana-minune din România care ne vindecă de cele mai crunte boli
Dintre cele peste 60 de specii de amarant existente in lume, la noi cresc cateva, in flora spontana, iar una dintre ele este stirul.
06 Octombrie 2015, 21:00
Este o planta salbatica cu flori verzi-galbene marunte si reunite ca intr-un spic, care este folosita mai mult ca nutret pentru porci. Stramosii nostri foloseau stirul in alimentatie dar si pentru tratarea unor afectiuni. In prezent, aceasta planta este folosita mai rar in mancaruri, batranii din anumite zone ale tarii fiind cei care inca mai pastreaza retete.
Reteta pentru Ciorba de stir a la grec Ingrediente:
- doua maini bune de frunze de stir tanar (soiul cu frunze înguste si flori verzi, Amaranthus angustifolius)
- 1 morcov mare sau doi medii, din soiul romanesc, cel conic, nu cel rotunjit, de origine turceascca
- 2-3 cepe verzi
- 2-3 fire de usturoi verde
- 1 legatura de marar verde
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1 legatura de leustean
- 1 cana mare de corcoduse verzi sau un litru de bors ori zeama de la ½ de lamaie, pentru acrit
- 1 ceasca rasa cu orez
- 0,5 kg scaricica afumata
- 2-3 oua - 1 cana (200 ml) de smantana/iaurt/lapte batut