KFETELE.RO - Combinații alimentare care îți distrug stomacul!
Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare.
24 Octombrie 2015, 05:15
Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia.
Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice.
Proteinele animale si sursele de amidon
Cand proteinele animale sunt asociate cu carbohidratii (carne cu cartofi, paste cu carne etc.), sucurile digestive distincte secretate pentru metabolizarea acestor doi nutrienti isi vor reduce reciproc din eficacitate. Altfel spus, o parte din proteine vor trece prin procesul de putrefactie, in timp ce unii carbohidrati vor fermenta. In scurt timp, va confruntati cu eructatii si flatulenta, precum si cu crampe neplacute cauzate de balonare.
Atunci cand enzimele din proteine si cele din carbohidrati se intalnesc, exista riscul metabolizarii lor incomplete. Chiar daca organismul multor persoane reuseste sa proceseze eficient aceasta combinatie de nutrienti, exista multi pacienti cu simptome digestive provenite dintr-o astfel de asociere. Orezul si fasolea fac exceptie de la regula, deoarece cele doua au un efect sinergic, favorizand o buna asimilare a nutrientilor atunci cand ajung impreuna in tractul intestinal.
Alimentele grase cu nutrientii nepotriviti
Maslinele savurate cu paine, tonul asezonat cu sos de maioneza sau carnea prajita in ulei vegetal sunt trei exemple de alimente grase, asociate cu nutrienti necorespunzatori. In consecinta, se poate instala cu usurinta indigestia, constipatia, greata sau acumularile de gaze la nivelul intestinelor.