KFETELE.RO - De ce persoanele stresate riscă să ajungă infertile? Sigur nu știai asta!
Relatiile sociale, starea de sanatate, gradul de fericire sunt mai devreme sau mai tarziu supuse stresului, care vine odata cu grijile cotidiene, situatiile neasteptate sau dorintele neindeplinite.
28 Octombrie 2015, 22:00
Astfel, in situatia in care iti doresti un copil, te gandesti inevitabil si la aspecte precum: cum te vei descurca cu cresterea si educatia lui, ce faci daca banii nu vor fi suficienti sau cand nu poti pleca de la serviciu ca sa-l duci la scoala ori la medic, cum vor reactiona prietenii cand le vei refuza de nenumarate ori invitatiile in oras?
In urma unui studiu realizat de dr. Courtney Denning-Johnonsn de la Universitatea Ohio, in cadrul caruia au fost observate 501 femei intre 18 si 40 de ani, s-a demonstrat ca femeile care aveau cel mai inalt nivel de stres prezentau si o probabilitate cu 29% mai mica de a concepe copii. Cercetatorii considera ca in aceste cazuri poate fi vorba fie de un efect direct al stresului asupra organismului (libidou scazut, tulburari de erectie), fie de faptul ca oamenii stresati au tendinta de a-si reduce activitatea sexuala, ceea ce scade sansele de a aduce pe lume un copil.
Un lucru este cert insa: stresul cronic afecteaza in egala masura femeile si barbatii, iar asta ar putea explica de ce unele cupluri sunt diagnosticate infertile, fara vreo cauza evidenta. Iar lucrurile se complica si mai mult daca luam in calcul faptul ca incercarile nereusite de a avea un copil atrag dupa sine amplificarea stresului.
Stresul si sarcina sunt interdependente
Cand o femeie isi doreste sa ramana insarcinata, este imposibil sa nu fie stresata. Emotiile ce vin odata cu schimbarea de statut, vizitele la doctor, dorinta si nerabdarea duc inevitabil la aparitia stresului.
“Relaxeaza-te, lasa lucrurile in voia lor si vei vedea ca in scurt timp, vei ramane insarcinata” este un gand usor de spus, dar greu de facut. Si asta pentru ca intre infertilitate si stres exista mai mult decat o simpla legatura. In cazul acesta vorbim despre o relatie cauza-efect: stresul provoaca infertilitatea, iar infertilitatea duce la aparitia stresului. Este foarte dificil de stabilit diferenta clara intre cele doua situatii deoarece aceasta depinde foarte mult de personalitatea fiecaruia.