KFETELE.RO Murături țărănești, o rețetă de lăsat moștenire nepoților! Rapidă, ieftină și delicioasă
Traditia romaneasca zice sa pui la inceputul toamnei (pe la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie) muraturi taranesti, gogosari si castraveti la otet, sa faci zacusca si suc de rosii, sa pui varza la murat (prin noiembrie) si multe alte preparate pentru iarna (prin august-septembrie). Fiecare casa cu specificul ei.
03 Octombrie 2015, 06:10
Secret: Pentru muraturi taranesti, cumperi numai de la tarani verificati, nu de la cei “parati”, legume si fructe proaspete, sanatoase, cat mai mari (fara bube, pete sau “inebunite” de comercianti prin stropire cu apa clocita).
Cum se pun? Orice leguma sau fruct, care arata bine si a ajuns la maturitate, fara a fi copt. Legume: gogonele, castraveti, conopida, varza alba, varza rosie, morcovi, telina – radacina si frunze, pastarnac si patrunjel – radacini, sfecla rosie, pastai de fasole verde, groasa, ridichii de luna. Fructe: mere ionatane sau golden, pere de toamna, prune aproape coapte, gutui, boabe mari de struguri albi sau lubenite mici.
Se aseaza la fundul vasului – marar uscat, boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, catei de usturoi, radacina de hrean. Se aseaza legumele, in straturi (fara a le inghesui, dar nici sa lasi goluri mari), in borcane sau in cutii/ bidoane de plastic.