KFETELE.RO - Probioticele, aliaţi puternici pentru sănătate şi armă împotriva obezităţii!
Peste 31% dintre romanii adulti sunt obezi, iar peste 34% sunt supraponderali, potrivit studiului PREDATORR, 2013 – 2014. Tragerea unui nou semnal de alarma asupra evolutiei ingrijoratoare a obezitatii, evidentierea importantei vitale pe care o are educatia nutritionala a intregii populatii in combaterea acestei „epidemii”, crearea si mentinerea unor obiceiuri alimentare sanatoase, au fost principalele teme dezbatute in cadrul Scolii de Vara de Nutritie, manifestare stiintifica organizata la Iasi, in perioada 18-20 iunie, de catre Societatea de Nutritie din Romania.
15 August 2015, 21:00
“In intreaga Europa cresterea prevalentei obezitatii starneste ingrijorare. Daca fenomenul nu va fi controlat cat mai curand, in anul 2030 Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca majoritatea europenilor vor avea greutatea corporala peste cea normala. Excesul ponderal este factor cauzator sau favorizant pentru maladii grave, precum cele cardiovasculare, diabet, unele forme de cancer, la care se adauga afectiunile articulare – aspecte care afecteaza calitatea vietii si necesita fonduri tot mai mari alocate sanatatii publice. Este nu doar necesar, ci chiar urgent sa adoptam un stil de viata si alimentar sanatos, iar, pentru aceasta, mobilizarea medicilor de toate specialitatile in a indruma pacientii in aspecte dietetice si de bilant caloric trebuie sa devina parte a actului medical pentru fiecare consult. Noi, medicii nutritionisti, recomandam consumul zilnic de legume, fructe, iaurt si alte lactate cu continut redus de grasime, ca surse de nutrienti esentiali: proteine, vitamine, minerale, fibre, bacterii lactice active. Si, desigur, cat mai multa miscare, incepand cu mersul pe jos in ritm vioi si pana la practicarea regulata a unui sport care implica mobilizarea cat mai multor grupe de muschi.” a subliniat doamna profesor doctor Mariana Graur, presedinte al Societatii de Nutritie din Romania.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor reputati specialisti romani in domeniu, dar a beneficiat si de participarea unor invitati internationali. Doamna doctor Anne Boucquiau, fondator si fost presedinte al Societatii Nutritionistilor din Belgia, a prezentat noi aspecte ale utilizarii probioticelor in activitatea clinica.
„Grija pentru propria persoana si pentru cei dragi este un act elementar de responsabilitate si stima de sine. Avem la indemana alimente cu valoare nutritionala ridicata si putine calorii, cum sunt fructele, legumele, iaurturile, mai ales cele probiotice, care contribuie la buna functionare a sistemului digestiv si a sistemului imunitar,” a declarat doctor Anne Boucquiau.
Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greaca „pro” si „bios” care inseamna „pentru viata”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenti benefici. Un adult are o flora intestinala care numara 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute si studiate bacterii probiotice. Cantitatea de bifidobacterii reprezinta aproximativ 80% din flora intestinala la sugarul alimentat la san, dar se diminueaza la adult, din cauza mai multor factori: alimentatia nepotrivita, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, inaintarea in varsta etc. Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sanatate atunci cand sunt consumate in mod regulat, echilibrand flora intestinala.