Cele cinci județe românești care nu au intrat încă în UE
Teleorman, Vaslui, Gorj, Mehedinţi şi Botoşani sunt judeţele unde numărul companiilor străine nu trece de 200, iar capitalul total investit abia dacă ajunge la 100 de milioane de euro, cam cât investiţia într-o firmă de componente auto mai măricică.
31 Iulie 2018, 12:57
Firmele străine evită să vină în aceste judeţe, deşi aici sunt sute de mii de oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, majoritatea angajatorilor fiind companii de stat care-şi restrâng activitatea sau mici făbricuțe în lohn.
Aceste zone au rămas la nivelul de dinainte de 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană, momentul după care străinii au investit masiv în ţară.
Alte opt judeţe din Moldova sau din sudul țării sunt ocolite de capitalurile din afară, având în vedere că în niciunul dintre acestea nu există mai mult de 400 de firme cu acționari din afara țării, iar capitalul străin investit nu trece de 200 de milioane de euro.
Asta, în condițiile în care străinii controlează 53.841 de firme din cele 661.215 de companii din România şi generează aproape 50% din cifra de afaceri produsă în ţară, respectiv 646,7 miliarde de lei din cele 1.324 de miliarde de lei înregistrate în 2017, arată datele de la Registrul Comerţului.
Investitorii din afara țării şi-au concentrat investiţiile în Bucureşti şi Ilfov – zonă care adună peste 43% din numărul total de companii străine şi aproape 60% din investiţia străină directă din România. O altă regiune preferată este în judeţele situate la frontiera cu Ungaria (Arad, Bihor şi Timiş), plus Cluj, unde şi-au instalat sediile 11.334 de companii străine, adică peste 21% din numărul total.
Capitalul investit de acestea se ridică la apropae 8 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 12% din totalul investiției străine.