JURNALUL.RO - Cât mai câştigă românii. Topul salariilor, pe judeţe
În numai trei judeţe din ţară salariul mediu brut depăşeşte 2.000 de lei, în timp ce în alte 23 de judeţe acesta este sub 1.500 lei, potrivit Inspecţiei Muncii.
31 August 2015, 03:34
O statistică rece care ne arată că pentru cei mai mulţi dintre români grija zilei de mâine nu este doar o simplă sintagmă.
Cel mai mare salariu mediu brut (2.671 de lei, cu 1% mai mult decât în iunie 2014), l-au obţinut în iunie bucureştenii. Îi secondează ilfovenii (2.242 de lei, cu doar 0,2% mai puţin, faţă de iunie 2014).
“Bucureştiul capitalizează cele mai bine pregătite resurse umane, mediul economic fiind dominat de servicii, cu accent pe IT, domenii plătite superior, şi de dispariţia producţiei industriale, unde salariile sunt medii şi mici. Economic, Ilfovul este un ataşament al Capitalei, mulţi rezidenţi din judeţ lucrând de fapt în Bucureşti”, ne-a spus Cristian Seidler, Business Unit Manager la firma Wyser, parte a grupului de servicii de resurse umane Gi Group.
Locul trei îl ocupă clujenii (2.051 de lei, cu 1,6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut), care sunt singurii locuitori din provincie cu venituri de peste 2.000 de lei pe lună, în acte.
“Considerând Bucureştiul şi Ilfovul o structură economică unitară, Clujul se clasează pe poziţia secundă, datorită IT-ului şi serviciilor, a centrelor internaţionale de servicii de suport pe diferite funcţiuni interne ale multinaţionalelor, care angajează specialişti buni vorbitori de limbi străine”, ne-a precizat Ovidiu Stroescu, senior consultant la firma OD&M Consulting din cadrul Gi Group.
Limba germană rămâne un avantaj
Cunoaşterea unei limbi străine mai puţin vorbită în restul ţării, adică germana, şi atragerea unor invesitori din ţările vorbitoare de germană îi plasează pe sibieni (1.979 de lei, cu peste 1,8% faţă de iunie 2014) şi pe braşoveni (1.855 lei, în creştere cu 2,6%), pe locurile patru şi şase în clasamentul salariilor medii brute din iunie.
“Oricare ar fi meseria de bază a unei persoane, cunoaşterea limbii germane îi poate ridica salariul cu până la 50%. Acelaşi efect pozitiv ca în cazul Sibiului este la Braşov, dar este uşor atenuat de masa salariaţilor direct productivi din industria auto, care micşorează media salarială judeţeană”, a explicat Seidler.