JURNALUL.RO - Salată de pesticide în farfuriile românilor
Înghiţim pesticide la greu din legumele, fructele şi cerealele pe care le servim la masă. Cantitatea de reziduuri este însă sub limita admisă, încearcă să ne liniştească specialiştii Ministerului Agriculturii. Un raport al ministerului arată că situaţia pe anul 2015 în privinţa prezenţei pesticidelor în mâncare este ceva mai bună decât în anul precedent.
26 Februarie 2016, 08:59
Detoxifiere cu chimicale Suntem în sezonul de verdeţuri şi am spune că o cură de detoxifiere cu salate ar fi ideală. Cifrele din raportul ministerului de resort ţin să ne contrazică. Dintre legume, cele care conţin cele mai multe reziduuri de chimicale sunt cele pe care nici măcar nu le-am bănui.
În top sunt verdeţurile cu care aromatizăm mâncărurile frecvent, leuşteanul, mărarul şi pătrunjelul. Salata verde este şi ea plină de astfel de compuşi chimici.
De altfel, toate legumele cu fruze late conţin, procentual, mai multe astfel de substanţe nocive decât restul legumelor. Morcovii, broccolii, fasolea verde, păstârnacul şi ţelina au şi ele un conţinut destul de ridicat de reziduuri de pesticide.
Cantităţile de substanţe se înscriu, în 99% din cazuri, în limitele prescrise de lege, însă nu trebuie să uităm că prin acumularea acestora se pot declanşa boli.