JURNALUL.RO - Terapia prin artă începe să se practice și în România
În Europa și America nu este ceva neobișnuit să te joci sau să citești povești pe patul de spital. Și în România există deja clinici unde se cântă și se pictează pentru a ajuta recuperarea copiilor. Deocamdată, proiectele de art-terapie sunt susţinute exclusiv de ONG-uri care lucrează cu specialiști în muzică, psihologi și asistenţi sociali.
04 Decembrie 2015, 05:23
Anul acesta, 104 copii internaţi în secţiile pediatrice ale Spitalului de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu au cântat împreună în fiecare săptămână. Sesiunile-atelier au fost susţinute de echipe formate din psiholog, asistent social și terapeuţii muzicali Edith Toth și Erzsebet Gazdag, amândouă certificate în metoda de origine germană a Spitalelor Cântătoare.
Terapia prin muzică a fost recomandată, în special, copiilor cu întârziere mentală, tulburări de limbaj și dezvoltare și tulburări emoţionale. La program au participat și copii din secţiile Neurologie și Recuperare.
Proiectul a fost finanţat prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. „Costul unei sesiuni de terapie prin muzică pentru 12-15 copii este de 400 lei.
În sistem privat, o oră de terapie de grup ar costa între 25-40 de lei, sume pe care majoritatea părinţilor nu și le-ar permite, mai ales că avem în grupuri și copii din centre de plasament”, explică Roxana Fediuc, manager de proiect la Asociaţia Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu.
Cântecele și textele sunt foarte simple, fiind accesibile tuturor persoanelor, indiferent de pregătire muzicală și voce.
Camera de joacă de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu
Fundaţia Internaţională pentru Copil și Familie desfășoară sesiuni de art-terapie săptămânale într-o cameră de joacă proprie în incinta secţiei de chirurgie de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București.
Cele mai frecvente activităţi sunt lectura, desenul și modelajul. Atelierele nu urmează o programă strictă, deoarece numărul și vârsta copiilor fluctuează - unii vin, alţii pleacă din spital.