JURNALUL.RO. Tractorul românesc, ce a fost şi ce mai este
Că marea privatizare a îngenuncheat industria utilajelor agricole, nu mai e o noutate, dar că încă mai avem companii cu capital românesc care încearcă să readucă pe piaţă şi să şi exporte astfel de produse este o veste bună.
09 Martie 2016, 12:04
Parte dintre ele sunt ca pasărea Phoenix... în ascensiune, după privatizările sălbatice de după '90, care au pus la pământ industria constructoare de maşini şi utilaje.
Uzinele cu tradiţie, precum Tractorul Braşov şi Semănătoarea, s-au prăbuşit, pe rând, iar startul declinului industriei de utilaje agricole a fost dat de fărâmiţarea terenurilor arabile. Cu mai puţin teren de lucrat şi făcând o agricultură de subzistenţă, fermierii nu au mai avut bani pentru investiţii în echipamente, iar constructorii nu au mai avut cui să vândă.
De la Reghin, în Ucraina
Fabrica de tractoare IRUM de la Reghin a fost fondată în 1953. Aici au fost proiectate şi fabricate primele tractoare forestiere, prin anii 70. Fabrica şi-a păstrat profilul, IRUM devenind o companie cu capital privat în anul 1999. Acum are 400 de angajaţi.
Petre Bejan, director general adjunct al companiei, spune că piaţa externă este în permanentă expasiune. "Asamblăm piese la Reghin şi poducem un tractor agricol în Belarus, sub licenţă. În top sunt, însă, tractoarele articulate forestiere, folosite în industria de exploatare a lemnului.
Exportăm anual în jur de 80 de utilaje în Franţa, Germania, Bulgaria şi Spania. Zilele acestea vom încheia un contract în Ucraina. În ceea ce priveşte tractoarele agricole, piaţa este şi ea în plină dezvoltare. Vindem, cu precădere, primăriilor şi fermierilor", ne spune directorul Bejan. La IRUM, preţul unui tractor agricol variază, în funcţie de putere, între 15.000-60.000 euro, plus TVA.
IRUM intenţionează să cucerească pieţe din Polonia, Slovenia, Croaţia, mizând pe raportul foarte bun preţ/calitate.
Tractoare şi utilaje agricole româneşti la Craiova
La MAT Craiova muncesc în jur de 180 de angajaţi. Produce tractoare mai mici, cu puteri de 45 de cai, tocmai pentru că se adresează micilor fermieri. Compania are o istorie de 135 de ani.
Anul trecut, România a exportat tractoare de 52,6 milioane de euro, în scădere cu 6,41% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, conform datelor Ministerului Economiei.