Relaxare și sănătate în Ținutul Sării
Stațiunea Sovata, aflată în depresiunea Sovata-Praid din județul Mureș, este cunoscută de secole pentru calitățile tămăduitoare ale apelor din lacurile sale.
16 Iulie 2018, 09:12
Exista documente vechi, chiar din anul 1597, care atesta ca apa sarata a izvoarelor de aici e foarte eficienta in tratarea unor afectiuni si boli.
Incepand cu anul 1875, in jurul Lacului Ursu, pe atunci in formare, a inceput sa "creasca", treptat, o adevarata statiune de tratament, care a primit ulterior statutul de statiune balneara.
Desigur, turistii vin aici in primul rand pentru tratamente balneare, dar vin si pentru relaxare. In ultimii ani, tot mai multi tineri si familii cu copii mici sunt atrase de acest loc, in special vara, in sezon, cand strandul de pe Lacul Ursu e deschis.
Clima subalpina e foarte placuta, locul este linistit, calm, oferind nu doar peisaje pitoresti, ci si locuri in care iti poti petrece seara intr-un mod agreabil. De asemenea, sunt de luat in calcul si excursiile care pot fi facute in zona, Salina Praid, aflata la doar cativa kilometri, fiind una din primele optiuni, altele fiind Sighisoara, Targu-Mures sau Corund.
De altfel, Sovata este asezata pe meleagurile asa-numitului Tinut al Sarii sau Tinut al Ocnelor de Sare. Aflata in estul Transilvaniei, aceasta regiune a fost numita astfel pentru prima data in anul 1659 si cuprinde, alaturi de Sovata, localitatile Praid, Ocna de Sus si Ocna de Jos (judetul Harghita), Sarateni, Atia, Siclod, Corund si Solocma.
Este o zona asezata pe imensul zacamant de sare cu centrul in Praid, unul dintre cele mai mari zacaminte de sare din Europa, care se gaseste la o adancime de aproape 3 kilometri.
Partea cea mai accesibila a acestui urias zacamant, partea aflata la cea mai mica adancime este chiar in Praid, fapt pentru care acolo a si fost sapata mina de sare.