RRI.RO - Animale nou apărute în fauna României
România posedă una dintre cele mai bogate faune din Europa. Condiţiile pedoclimatice deosebite au generat de-a lungul timpului o serie de alte noi animale ce au ocupat ecosistemele naturale, s-au adaptat şi au format populaţii viabile sporind astfel biodiversitatea.
06 Februarie 2015, 08:17
Aceşti imigranţi necuvântători au venit fie accidental, fie ca urmare a unor fenomene precum schimbarea climei, fie în căutarea hranei sau ca specii destinate vânătorii.
Cunoscut încă din antichitate pentru carnea sa gustoasă, muflonul, strămoşul oilor sălbatice din Europa, era răspândit odinioară în toţi masivii muntoşi ai Mediteranei. In prezent, muflonii sunt răspândiţi din zonele izolate din Corsica, Cipru şi Sardinia până în zonele îndepărtate din Asia Mică.
În România muflonii au fost colonizaţi, pentru aclimatizare, în zona de sud a Dobrogei, unde solul este stâncos, pădurile ascund suficiente izvoare, iar clima este apropiată de cea mediterareană. Ion Bogdan, directorul Direcţiei Silvice Constanţa: “Ţarcul de la Negureni este parte componentă a unul complex de creştere intensivă a vânatului, în special muflon. Pe lângă muflon mai există căprior şi intenţionăm să introducem în acest complex şi cerbul lopătar. Avem circa 65 de exemplare de muflon. Ţarcul a fost înfiinţat pe această suprafaţă, de 270 de ha, în 2004. Până în acel an, începând de la Revoluţie, a fost un ţarc mic de 1,5 ha în care au fost cazaţi 15 mufloni dar care nu au avut o viaţă prea bună. Drept dovadă, în 2004, am fost nevoiţi să extindem acest ţarc. Am adus din Austria un nucleu proaspăt de circa 30 de exemplare tinere de muflon care prin împerechere cu nucleul existent a dus la dezvoltarea unei populaţii sănătoase de muflon.”