RRI.RO - Cât de sănătoase sunt produsele alimentare de pe piața românească?
Studiile arată că, în ultimii anii, românii sunt din ce în ce mai atenţi la alimentele pe care le consumă. Sunt atenţi la ceea ce scrie pe etichetă, iar mulţi dintre ei sunt dispuşi să plătească mai mult pentru alimente mai sănătoase. Si asta pentru că tot mai mulţi producători din industria alimentară nu mai respectă reţetele şi introduc în produse tot felul de substanţe nesănătoase pentru a fi cât mai vandabile.
28 Octombrie 2015, 05:38
Ce mâncăm şi cum mâncăm au devenit deja teme de interes în ziua de astăzi. Deşi specialiştii îndeamnă populaţia să fie precaută când cumpără produse alimentare, deşi se fac controale şi se depistează tot felul de nereguli în produsele puse la vânzare, problemele sunt departe de a fi rezolvate.
O treime din controalele făcute de Protecţia Consumatorilor în pieţe şi magazine alimentare este determinată de reclamaţiilor clienţilor. Doar anul trecut, numărul sesizărilor a fost de peste 7000. Iată ce a declarat o tânără din Bucureşti: "Din păcate, nu mi se par chiar foarte în regulă ( produsele alimentare).
Nu coincide conţinutul cu ceea ce scrie pe etichetă, de multe ori pe etichetă scrie ceva, dar descoperim altceva. Apoi se folosesc foarte mulţi aditivi alimentari despre care am citit că mulţi sunt nocivi şi dau dependenţă. Fructele sunt importate şi sunt fade, nu au gustul fructelor pe care le mâncam în copilărie..
Carnea depinde de unde o cumperi. Dar, în general, e plină cu condimente ca să-i ascundă culoarea reală de carne învechită. Puiul are articulaţiile foarte fragile datorită sistemului de creştere şi de îngrăşare rapidă, au foarte mulţi hormoni ...".
O altă clientă ar prefera să cumpere produse de la ţărani, dar nu are întotdeauna această posibilitate: "Am îndoieli câteodată.. Dar eu merg mai mult pe produse bio, sunt adepta produselor de la ţară, dar dacă nu am aşa ceva sunt nevoită să cumpăr de la magazine ...
De exemplu, brânzeturile au tot felul de prafuri... cred că majoritatea produselor sunt modificate genetic. Dar, n-am încotro, trebuie să mănânc.."
Un studiu realizat de Gfk România arată că 7 din 10 români identifică stilul de viaţă sănătos cu consumul de fructe şi de legume şi aproape jumătate cu alimentele naturale, cât mai puţin procesate.
De asemenea, pentru unii români regimul vegetarian a devenit deja un mod de viaţă sănătos, renunţând la alimentele oferite de industria alimentară modernă care a suferit o serie de transformări, în ultimii ani, după cum ne spune Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.