RRI.RO. Parcul Naţional Munţii Rodnei adăpostește cea mai înaltă cascadă din România
Parcul Național Munții Rodnei se întinde pe teritoriul la două judeţe: Maramureș și Bistriţa Năsăud şi are o suprafaţă de 46.399 de hectare, iar în anul 1979, a fost declarat Rezervaţie a Biosferei. Parcul care acoperă tot masivul Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaților Orientali și principalul obiectiv turistic natural din Maramureş.
06 Februarie 2015, 08:05
Este, de asemenea, sit de importanță comunitară făcând parte din Reţeaua europeană Natura 2000. Pe raza parcului se află cele mai înalte vârfuri din Carpaţii Orientali, Vârful Pietrosu Mare cu înălțimea de 2303 metri și Vârful Ineu cu înălțimea de 2279 de metri.
De aici, de pe cel mai înalt vârf al Carpaţilor Orientali, poţi privi crestele stâncoase, grohotişurile şi păşunile alpine care adăpostesc plante unice, o biodiversitate extraordinară. Acvilele de munte, marmotele şi caprele negre dau viaţă peisajului. Ȋn jurul Pietrosului şerpuieşte un vechi plai ciobănesc în care se adună toate cărările ce urcă de la poale către înaltul muntelui.
Cascada Cailor este, de asemenea, una dintre cele mai frumoase atracţii turistice din zonă. Cu secole în urmă acesta era locul preferat al localnicilor datorită păşunilor sale întinse.
De cum răsărea iarba şi până toamna târziu, oamenii îşi ţineau hergheliile de cai aici mai bine de jumătate de an. In lunile de primăvară, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 de metri înfloresc rînd pe rînd narcisele.