SFATULPARINTILOR.RO - Atenție! Cu ce sunt acoperite citricele pe care le consumi?
Citricele se numără printre cele mai consumate fructe în sezonul rece. În plus, cojile de lămâie sau de portocală fac furori în prăjituri și cozonaci.
12 Ianuarie 2016, 08:52
Problema apare, insa, in momentul in care citesti eticheta produsului si afli cu ce substante sunt acoperite citricele (dar si celelalte fructe si legume provenite din alte tari) pentru a rezista mai multa vreme.
Daca unele citrice sunt acoperite cu ceara de albine, altele, pe langa ceara sau alte rasini (care le mentin prospetimea), mai pot fi tratate cu substante precum: tiabendazol (antifungic), ortofenilfenol (E231, fungicid) si/sau imazalil (fungicid).
Daca te gandesti la drumul lung pe care il parcurg citricele din tara de origine pana in galantarele autohtone, este clar ca ele ar trebui “protejate” intr-un fel. Nu ai cumpara portocale sau lamai care ar fi putrezite, mucegaite, nu-i asa?
Iata ce ar trebui despre fiecare din substantele mentionate mai sus:
Tiabendazol: este un fungicid care se combina cu ceara care acopera fructul. In doze mari poate cauza greturi, varsaturi, pierderea apetitului, diaree, ameteli, stari de lesin, dureri de cap. Evita sa consumi coaja citricelor.
Ortofenilfenol: Este un alt funcigid care se aplica imediat dupa recoltarea fructelor. Poate crea senzatie de usturime daca intra in contact cu ochii.
Imazalil: Este tot fungicid.
Pentru a preveni o intoxicatie, este recomandat sa speli foarte bine fructele (cu apa si otet), chiar daca le decojesti.