SFATULPARINTILOR.RO - Cele mai rele alimente pentru creierul tău
Simți că ești amețit? Ești mai uituc decât de obicei? Iată ce spun cercetătorii despre anumite produse care, poate, fac parte din alimentația ta.
18 Noiembrie 2015, 04:52
Grasimi trans
Surse probabile: gustari cu cartofi prajiti, biscuiti, covrigei pe care ii ai mereu in casa si, bineinteles, fast food.
Ce au in comun: grasimile artificiale trans – ca sunt nocive pentru sanatate o demonstreaza si faptul ca FDA (Food and Drug Administration, SUA) le-a impus producatorilor alimentari sa renunte la ele – in special la uleiurile hidrogenate – in urmatorii trei ani.
Ce spun oamenii de stiinta: Aceste grasimi au un efect negativ asupra memoriei tale. Cu cat oamenii consuma mai multe grasimi trans cu atat mai slabe sunt rezultatele la testele de memorie, a descoperit un studiu PLOS One. In plus, un consum ridicat al lor a fost legat de un volum mai redus al creierului si agresivitate si iritabilitate.
Cantitatea care este ok sa fie consumata: ideal ar fi ca aceste alimente sa dispara din dieta ta.
Produsele de care ai auzit mereu
Surse probabile: supe, sucuri, iaurt, dulciuri, printre altele.
Ce au in comun: adaosul de zahar.
Ce spun oamenii de stiinta: nu au un efect pozitiv asupra memoriei. O dieta bogata in zahar i-a facut pe sobolanii din laborator sa nu-si aminteasca obiecte lasate in locuri in care mai fusesera inainte, sustine publicatia Brain, Behavior and Immunity.
In plus, au fost detectate inflamatii in hipocampus, o zona cruciala cand este vorba despre memorie. Cantitatile mari de zahar pot duce la inflamatii si in creierul uman, iar acest lucru il face mai putin eficient in reamintirea si procesarea informatiei sustine Jennifer Molano, profesor in neurologie la Universitatea Cincinnati.
Cantitatea care este ok sa fie consumata: potrivit American Heart Association, femeile nu ar trebui sa consume mai mult de 6 lingurite de zahar pe zi, cantitatea care se gaseste intr-o acadea.