SFATULPARINTILOR.RO - Colesterol mărit? 9 alimente pe care ar trebui să le mănânci
La nivel mondial foarte mulți tineri se confruntă cu un colesterol mărit (peste 200 mg la decilitrul de sânge). Daca faci parte din aceasta categorie, cu un colesterol marit – 240 mg atunci trebuie sa fii constient de faptul ca exista un risc ridicat de a te confrunta cu ddiverse probleme la inima, atac cerebral sau atac de cord. Pe langa eliminarea fumatului si practicarea unui sport, o dieta sanatoase poate fi un real ajutor cand este vorba de reducerea nivelului colesterolului marit.
21 Martie 2016, 06:57
Iata 9 alimente pe care ar trebui sa le mananci daca ai colesterolul marit.
1. Oua
Multa vreme oul a fost pe lista alimentelor interzise in cazul persoanelor cu probleme ale inimii. In functie de marimea oului, galbenusul contine 185 miligrame de colesterol. Insa nu grasimea din galbenus este adevarata problema, ci nivelul ridicat al acidului arahidonic care poate creste inflamatia peretilor arteriali.
Iar pentru a beneficia de elementele nutritionale ale oului, precum vitaminele B12 si D, fara ca sanatatea sistemului vascular sa fie afectata, nutritionistii recomanda limitatea consumului la un ou zilnic daca te confrunti cu probleme la inima sau diabet.
2. Ulei de masline
Colesterolul este grasimea produsa de ficat, dar si cea continuta in diferite alimente. Evitarea produselor grase pare o buna idee, insa nu uita ca nu toate grasimile si sursele sunt egale din punct de vedere nutritional. Spre execumplu, untul poate creste nivelul colesterolui, insa nu acelasi lucru il face uleiul de masline. Tocmai de aceea, specialistii recomanda inlocuirea untului din alimentatie cu uleiul de masline.
3. Nuci, alune, nuci braziliene
O dieta bogata in nuci si alune poate scadea nivelul colesterolului si al trigliceridelor si imbunatatii raportul dintre LDL, colesterolul rau, si HDL, colesterolul bun. Nucile si alunele sunt sarace in grasimi saturate si omega 6, insa bogate in polifenoli. Iar aceasta este combinatia castigatoarea pentru reducerea inflamatiei.