SFATULPARINTILOR.RO - Cum să recunoști de ce plânge un bebeluș: durere, frică, furie, foame?
“Plange bebe!!” – iată prima mare grijă a unei proaspete mămici. Câtă frustrare trăiește un părinte al cărui bebeluș plânge; nu știi cauza ca să știi ce să îi faci, uneori indiferent cum acționezi, el tot plânge.
02 Februarie 2016, 09:21
Pentru un parinte este important sa invete cat mai repede cum sa recunoasca motivele plansului copilului mic, cat timp plansul este unica forma de comunicare pe care acesta o are la dispozitie pentru a-si transmite nevoile si emotiile.
Este important pentru proaspetii parinti sa invete repede cum sa deosebeasca tipurile de plans ale bebelusului lor, ca sa fie stapani pe situatie, sa isi pastreze calmul, sa ii fie copilului de un real folos, sprijin afectiv, alinare a suferintei si redarea starii de bine cat mai rapid.
Cu siguranta ca un parinte nestiutor si panicat nu e de folos celui mic, prelungindu-i starea.
Cercetatori spanioli au studiat acuratetea pe care o au adultii in a recunoaste cauzele plansului la bebelusi, in functie de reactia lor si a celor mici.
Felul in care isi misca ochii bebelusul, dinamica plansului sau miscarile muschilor fetei joaca un rol cheie in recunoastere si nu este deloc usor sa diferentiezi tipurile de plans in functie de tipurile de nevoi, fizice sau emotionale ale micii fiinte.
Desi motivele principale de plans sunt foamea, durerea, furia, frica, este o mare provocare sa recunosti fiecare din aceste cauze, ca sa poti actiona in consecinta.
„Plansul este principalul mijloc de comunicare pentru un bebelus ca sa isi transmita emotiile negative si de cele mai multe ori este chiar singurul pe care il au la dispozitie” explica Mariano Chóliz, cercetator la Universitatea din Valencia.