SFATULPARINTILOR.RO - Moduri distractive de a reduce nivelul de cortizol
Atunci când hormonul stresului, cortizolul, invadează organismul, corpul se concentrează pe una din două activități: să lupte sau să fugă. Sângele irigă grupele mari de mușchi, ritmul cardiac se întețește, tensiunea arterială se ridică și întreg organismul se află în alertă, gata de acțiune.
04 Martie 2016, 06:26
Cand amigdala crede ca esti pe cale sa fii mancat de un urs, corpul nu mai este interesat de prevenire si de functionarea mecanismelor de vindecare pana cand amenintarea nu dispare.
Insa in epoca moderna semnalele de alarma se declanseaza de cel putin de 50 de ori pe zi, cortizolul se gaseste din abundenta in organism. Amigdala nu poate face diferenta dintre un pericol real (in care iti este pusa viata in pericol) si o amenintare imaginara (teama de a-ti pierdee slujba) si in tot acest timp organismul tau este in alerta iar mecanismele sale de autovindecare sunt suspendate.
Vestea buna este ca poti sa-ti faci corpul sa se relaxeze, iar in asemenea momente nivelul cortizolului scade, iar mecanismele de autovindecare intra din nou in functiune, ceea ce inseamna ca organismul este din nou aparut.
Iata cateva tehnici care te ajuta sa te relaxezi:
Mediteaza
Doctorul Herbert Benson a studiat o forma a meditatiei transcedentale si a demonstrat ca aceasta activeaza relaxarea si imbunatateste starea de sanatate in cazuri unor afectiuni precum bolile de inima, diabet, obezitate si cancer. Toate formele de meditatie aduc relaxarea asa ca o poti alege pe cea care ti se potriveste cel mai bine.
Razi mai mult
In cartea sa The Anatomy Of An Illness, autorul Norman Cousins povesteste cum s-a vindecat el de spondilita anchilozanta prin ras. A scris: „Am descoperit ca 10 minute de ras cu pofta au un efect anestezic si imi ofereau cel putin doua ore de somn fara dureri.
Cand efectul analgezic al rasului se termina ma duceam la tv pentru o noua partida de ras din toata inima astfel incat sa obtin un alt interval fara durere”.