SFATULPARINTILOR.RO Vrei un copil isteț? Iată 4 sfaturi pe care trebuie să le urmezi
Nu există părinți pe lumea asta care să nu își dorească un copil isteț. De cum se nasc cei mici, părinții încep să-i citească povești, să-i descrie lumea în care au venit sau să-i pună muzică, toate pentru a-i dezvolta copilului istețimea.
04 Decembrie 2015, 06:41
Este bine de stiut insa ca, daca vrei sa ai un copil istet, „pregatirea” ar trebui sa inceapa inca din viata intrauterina.
Iata in continuare 8 sfaturi care te pot ajuta sa modelezi inteligenta copilului tau inca din frageda pruncie, pas cu pas:
Un copil istet se formeaza in burtica mamei
Creierul copilului se dezvolta rapid in cele noua luni de sarcina. In nici o alta perioada de-a lungul vietii, creierul nu mai cunoaste un asemenea boom. Tocmai de aceea este importanta dieta mamei si lipsa viiciilor.
Daca mama fumeaza, consuma alcool excesiv, face abuz de substante dopante, poate fi afectata dezvoltarea creierului fatului care, mai tarziu, sa duca la probleme de invatare sau comportament.
La fel de importanta este si alimentatia, cu cat mamica se hraneste mai sanatos, cu atat mai sanatoasa va fi dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic si mental.
Chiar si mintea mamei influenteaza dezvoltarea creierului bebelusului. Cercetatorii sustin ca fatul este influentat de evenimentele care se petrec in afara pantecului si de emotiile mamei.
O mama anxioasa va da nastere unui copil anxios. O mama echilibrata va avea un copil echilibrat.Un rol important il au si ceilalti membri ai familiei. Ei trebuie sa stie ca un mediu calm si linistit in care mama isi duce sarcina la bun sfarsit ii permite fatului sa se dezvolte armonios.
Copiii isteti sunt alaptati
Din ce in ce mai multe studii evidentiaza faptul ca alaptatul are o importanta deosebita asupra intelectului copilului. Cu cat sunt alaptati mai des si pe o perioada indelungata de timp, cu atat mai bine. Specialistii au gasit si patru explicatii:
– In general copiii hraniti la biberon sunt alimentati dupa un program stabilit de parinti. Cei alaptati sunt hraniti de fiecare data cand cere copilul. Iar copilul alaptat este hranit mai des si se bucura de mai multa atentie din partea mamei.
– De cele mai multe ori bebelusii alaptati dorm alaturi de parinti, creandu-se o legatura puternica atat intre mama si copil, dar si intre el si tata. Acesta legatura duce la dezvoltarea armonioasa atat fizica, cat si intelectuala.
– Laptele matern are de 400 de ori mai multi nutrieni decat laptele formula. In plus, laptele mamei are nivelul optim de colesterol care ajuta la dezvoltarea normala a creierului copilului.
– Alaptarea dezvolta empatia dintre mama si copil. De fiecare data cand acesta plange, tensiunea arteriala a mamei creste si se stimuleaza lactatia, iar mama simte imediat nevoia de a lua copilul in brate si a-l duce la san. Hormonii care se elibereaza in acest moment (prolactina si oxitocina) se transmit bebelusului si ajuta din plin la dezvoltarea creierului acestuia.