YVE.RO - Cât de important este să mănânci broccoli
Consumul regulat de broccoli este primordial pentru o viață sănătoasă. Astăzi oamenii sunt tot mai conștienți că trebuie să adopte un stil de viață sănătos constituit din exerciții fizice și o alimentație bazată pe cele 5 grupe principale de alimente: carne, lactate, fructe, pâine și cereale și nu în ultimul rând legume.
17 Iunie 2015, 08:10
Astfel, ne vom opri atenția asupra legumelor, și mai exact asupra unui aliment controversat, numit broccoli.
Broccoli face parte din familia cruciferelor și are origini comune cu varza și conopida. Această legumă are o bogată valoare nutritivă și alimentară, oferă fitonutrienți organismului vitamine și minerale, inclusiv vitaminele C și E, calciu și fer.
În plus, broccoli-ul este un execelent antioxidant, luptă împotriva îmbătrânirii pielii, a cancerului mamar, a cancerului de prostată, a cancerului de col uterin și a bacteriei Helicobacter Pylori.
Cum alegem broccoli-ul?
Un broccoli bun și sănătos este cel de culoare verde închis, întreg și nu cel căruia îi lipsesc buchețele sau care se sfărâmă. De preferat este să îl cumpărați direct de la agricultori. Se păstrează la frigider fără a fi spălat în pungă de hârtie sau ziar și poate fi consumat timp de 2-3 zile.
Dacă a trecut acest interval și nu ați reușit să-l gătiți mai bine cumpărați altul proaspăt.
El poate fi preparat și gătit în supe, salate, garnituri și sosuri, dar și pane sau piureuri. Pentru salate și garnituri cea mai bună metodă de preparare este de a pune într-un vas mare apă cu sare la fiert, iar când apa clocotește, se oprește focul și se pune broccoli-ul rupt în buchețele.
Se acoperă cu un capac și se lasă timp de 5 minute. Se scoate cu atenție din apă și se pune într-un alt vas peste care se pune sare, oțet balsamic și ulei de măsline după gust. Se poate servi simplu, cu alte legume ori semințe de pin.
Proprietăți curative ale broccoli-ului
Medicina tradițională cineză recomandă consumul de broccoli pentru a trata infamațiile ochilor și miopia. Totodată afirmă că gustul amărui are proprietăți diuretice. În occident este recunoscut pentru combaterea bolilor pulmonare, stomacale, gingivale, ovariene, mamare, vaginale, de colon și de prostată.