YVE.RO - Cauzele si tratamentul ULCERULUI
Ulcerele reprezintă perforații ale căptuşelii protectoare a stomacului, esofagului sau duodenului (partea superioară a intestinului subțire). Cele mai frecvente sunt cazurile de ulcer duodenal, urmate de cele de ulcer gastric. Ulcerul esofagian are o frecventă de apariție mult mai redusă şi apare în special ca rezultat al abuzului de alcool.
12 Noiembrie 2015, 04:11
Deşi stresul şi alimentatia defectuoasă sunt cunoscute de mult timp ca fiind cauzatoare de ulcer, cercetările desfăşurate la sfârşitul anilor ’80, au demonstrat că un factor foarte important în aparitia ulcerului este o infectie cu bacteria Helicobacter pylori.
Aceasta este prezentă în 92% din cazurile de ulcer duodenal şi 73% din cazurile de ulcer gastric.
Simptome:
– Senzație de arsură în partea superioară a abdomenului, în special între mese, dimineața devreme sau după consumul de suc de portocale, cafea, alcool ori după înghițirea unei aspirine; de regulă, starea de disconfort dispare după administrarea unui medicament antiacid sau dacă mâncați.
– Scaun negru sau cu sânge.
Când trebuie consultat doctorul:
– Dacă ați fost diagnosticat cu ulcer şi identificati simptome de anemie (oboseală şi ten palid).
– Dacă, pe lângă simptomele de ulcer, apare o durere acută de spate – s-ar putea ca peretele stomacului să se fi perforat. Dacă vomați sânge sau o materie ce seamănă cu zaţul de cafea.
– Dacă aveti scaun roşu închis sau negru, ori de consistenta jeleului – aceste simptome indică o hemoragie internă.
– Dacă aveţi frisoane însoțite de transpirație rece, simțiți că sunteti pe punctul de a vă pierde cunoştinta – aceasta ar putea fi o urmare a pierderii masive de sânge.
Tratament
Pentru a atenua simptomele neplăcute, majoritatea bolnavilor folosesc medicamente antiacide. Există însă numeroase tratamente complementare care contribuie la rândul lor la diminuarea durerilor şi la vindecarea ulcerului.