YVE.RO - Ulcerul peptic
La începutul primăverii şi al toamnei, pentru suferinzii de ulcer se declanşează alarma. Nu se ştie din ce pricini, simptomele bolii se accentuează în forţă (uneori revin chiar şi la persoanele la care s-a constatat cicatrizarea leziunilor stomacale), „umbrind” şi cele mai însorite zile.
05 Noiembrie 2015, 07:24
Pentru ca să nu vă confruntaţi cu aceleaşi dureri cumplite, urmaţi cu încredere recomandările noastre.
Ulcerul peptic desemnează formarea unor mici răni fie în mucoasa care tapetează stomacul (ulcer gastric), fie în cea de la nivelul duodenului (parte a tubului digestiv care leagă stomacul cu intestinul subţire), fie în ambele.
Afectiunea se dovedeşte pe cît de chinuitoare, pe atît de frecventă; statisticile arată că o dezvoltă cel puțin un bărbat din zece şi o femeie din cincisprezece de-a lungul vieţii. Cu precădere, este semnalată în jurul vârstei de treizeci de ani.
O bacterie păcătoasă
Astăzi se cunoaşte faptul că aproximativ 70% din cazurile de ulcer peptic sunt provocate de o bacterie: Helicobacter pylori. Aceasta invadează, lent dar sigur, mucusul protector din stomac şi duoden, permitând acidului gastric să erodeze țesuturile delicate aflate dedesubt.
Infectarea este în primul rând consecinţa nerespectării normelor elementare de igiena individuală: consum de apă sau alimente infestate, mâncatul cu mâinile murdare, putindu-se lua chiar prin contact direct cu pisici şi câini.